Followers

Wednesday, 31 October 2012

azura bela hamster pula

 hari ni nak bagi tahu..zura ada bela hamster tau..
kalau boleh semua haiwan nak di bela,
termasuklah harimau..cuma cuma...keh3 
zura bela hamster dah lama,tapi asik mati jer..
jadi zura berhenti bela hamster dan terus dengan arnab2.
masuk tahun 2012..kawan bagi hamster,zura tak mau..
takut mati..tapi dia cakap bagi anak zura..
cakap depan orangnya pula tu..
sorak sakan lah anak zura...
mula2  je dia jaga,pastu dah boring..
mama nya lah kena 
sambung...huhhhh penat...
tapi yang kali ni..tak mati2 pula..kih3
mungkin pasal itu hamster ank zura kot..
rezeki anaklah katakan...siap beranak pinak..
alhamdulillah...tahun ni lah catat rekod..tahun2 lepas2 
asik mati saje..






mula 2 bela dlm rumah,pastu letak depan rumah..
lepas tu dah banyak,letak belakang rumah pula..
sekarang zura dah ada 18 ekor hamster..



Tuesday, 30 October 2012

soalan berkaitan pedegree

pertama sekali terima kasih buat wan ambok yg sudi bertanyakan soalan ini...disebabkan saya sendiri kurang arif tentang arnab2 berpedegree ni..jadi paling senang sy minta bantuan dari rakan2 menjelaskannya..sy baru ada 5 ekor je arnab pedegree nih..tunggu dah berlambak2 ti,baru sesuai zura yg jelaskan kot...kih3







koleksi jawapan dari kawan2 :
  • Norisyam Bin Mohd Aris : kene buat kuliah pasal pedigree nih.. sape ada link?..
  • Ruzlan Muda : Salam, tumpang menyibuk.Bagus soalan ni.. sy pun terfikir juga perkara ni. tapi tak tau mcm mana nak tanya..
  • Newhillz Hairil Tan : Ehemmmm...2, 3 kucing berlari, mana nak sama si kucing orang, 2, 3 gen boleh ku cari, mana nak sama dengan 1 gen punya barang...LOL...Cukup bunga ke Azura Rabbits?
  • Norisyam Bin Mohd Aris : soalan 1 apakah itu 1st gen? 2nd gen? 3rd gen? apakah itu pedigree?...
  • Norisyam Bin Mohd Aris : pedigree merupakan sijil keturunan arnab yang mencatatkan tarikh lahir, warna, berat serta rekod kemenangan arnab yang dijual dan keturunannya sehingga 3 generasi bagi 3rd gen pedigree, sehingga 2 generasi bagi renab 2nd gen pedigree... petai..
  • Newhillz hairil tan : : Hehehe..dia tanya mcmana nak tahu arnab tu 3gen, 2gen atau 1gen? secara lahiriah mmg tak boleh kenal. arnab tetap arnab. 3 gen, 2 gen dan 1 gen hanya sebagai tanda aras sejauh mana breeder memiliki rekod susur galur keturunan arnab tu. Seseorang breeder blh keluarkan pedigree 4 gen, 5 gen dan lbh jika dia ada rekod tu. Pedigree tidak menentukan kualiti arnab tersebut, kualiti arnab 3 gen, 2 gen dan 1 gen blh jd lebih teruk daripada yang tiada pedigree jika breeder tidak menjaga kualiti. Satu2nya kelebihan yg ada pada arnab 3 gen ialah jika ia menang pertandingan ARBA, ia boleh mendapat Leg of championship dan seterusnya mendapat gelaran Grand champion bila berjaya mengumpul sekurang2 nya 3 Legs. Lastly semua baka yg diiktiraf pedigree dan juga non pedigree.
  • Norisyam Bin Mohd Aris 3rd gen, 2nd gen atau 1st gen bukanlah satu ciri fizikal yang terdapat pada arnab.. ia adalah satu sistem rekod yang disimpan oleh pembiaknya sahaja..
  • Kayriel Noodean : tak mengaku kunun otai abam Newhillz Hairil TanJamaldanny Rabbitry Cattery & Syakirin Ayob...hahahahha
  • Azura Rabbits :Pendekar Laut Rabbitry sila jawap mengikut pemahaman anda..dah ada hl pdgre kannn??? :p
  • Iza Danial :kak zura,sy xde hl pedigree,.maknannye x blh jwb la ye..hhahahah
  • Azura Rabbits : Aisya Ridha jelasknlh jugak..plizzz
  • Pendekar Laut Rabbitry : xleh nak jelas sgt baru 1 gen,nak masuk 2 gen pon ritu sampai pagi tunggu dia ngawan x jadi2.. :P
  • Ruzlan Muda :Bagaimana bermulanya 1st Gen. Adakah jika sy membeli sepasang rebit non pedigree n lepas tu dpt anak .. anak tu dah dikira 1st gen atau kedua2 ibubapak nya mesti pedigree.. atau dan bermacam macam atau
  • Azura Rabbits : Iza Danial ermmm...nzw pdgr ade kannn??kih3..alerr jawap jelahh..janji terjawap..
  • Iza Danial : pd pendapat sy,x kirela arnab tu import @ local..selagi kite tau susur galur keturunan die,kite blh wt cert sdri...
  • Newhillz hairil tanEn Ruzlan Muda, bermula dari saat kita buat rekod. cth mak bpk dia takde rekod (pedigree), kita blh mulakan dari anaknya. Anak tu kira 1 ge

    Syakirin ayob :  Rase utk soalan kak Azura Rabbits rebit dah dijawab oleh bro Newhillz Hairil Tan.. Utk soalan saudara Ruzlan Muda, anak dr induk non pedigree masih blh dpt 1 gen pedigree jike induk non pedigree tuh dibeli dr breeder bkn trader atau dibeli dr pet shop..
  • Aisya Ridha : Kalau saya jelaskan akan sama mcm otai newhillz jelaskan tu. mngikut pemahaman saya, pedigree tu adalah rekod keturunan sahaja. Bukannya ciri fizikal. Kelebihan pedigree hanya mberikan maklumat keaslian keturunan mana2 jenis arnab. Sbb tu arnab kampung x akan ada pedigree sbb mmg arnab kampung adalah arnab mixed atau mana2 arnab mixed xkan ada pedigree. Mngikut standard, arnab tu hanya asli dari keturunan yg tercatit pada pedigree skurang2nya 3 keturnan (3 gen) nak tau kenapa 3 baru diiktiraf asli tu kena tanya otai sgala otai atau baca history pedigree le kot. Mcm manusia gak, hensem tegap tinggi pendek semua bgantung kpd genetik, pmakanan n psekitaran. Bukan bmakna org malaysia yg pendek tak seasli org malaysia yg tinggi...tu makna bukan keaslian menentukan kualiti fizikal arnab 100% tapi...keaslian tu skurang2nya mengekal ciri asli holland lop pada tahap yg semaksimum mungkin..
  • Aisya Ridha : Holland lop tu cth je :) tapi keaslian pedigree tu byk bgantung kpd kejujuran dan etika seorang breeder :)
  • NinetyNine Rabbitry : Klau sire ada pedigree tp dam takde pedigree, anaknya dikira 1st generasi jg ke? Newhillz Hairil Tan
  • DaddyQas Bunnies : Sire 3 gen x Dam non-pedigree 
    = 1 gen
  • Galaksy Kelinci : hui....arnab kg tak der pedigree..????
  • NinetyNine Rabbitry : Sy selalu pening sgt tengok org sebut 1 generasi, 2 generasi...
  • Newhillz Hairil Tan : NinetyNine Rabbitry, 1 gen lah. Kita lihat pada generasi yang lengkap.
  • Aisya Ridha : Arnab kpg nak buat pedigree boleh je...tapi tjuan dia dah lain le pulak...sbb mmg arnab kpg biasanya hasil mixed mcm2 breed...asal usul baka tatau dari arnab jenis apa...for example i ada arnab kpg spasang...stiap kali beranak pasti akan kluar mcm2 jen...
  • Aisya Ridha : Newhillz penah jugak jelaskan pasal F1 F2 F3 tu kalau tak silap. Konsep lbh kurang sama tapi biasa digunakan utk differentiate ciri2 fizikal dan temperament spesis yg dikacukkan tu :)
  • Newhillz Hairil Tan : itu lah yg dimanakan breeding and cull.
  • Newhillz Hairil Tan : Salah satu line Rex saya skrg terhasil dari pemilihan, asalnya saya cuma ada seekor Pejantan Rex, Doe semua pedaging.
  • Newhillz Hairil Tan : F1 semua bulu normal
  • Aisya Ridha : f1 f2 etc tuh tujuan dia bbeza sikit. Kalau kita nak kucing hutan f1...kena kawen kucing hutan n kucing hutan...kucing hutan f2 lak hasil kucing donestik dgn kucing hutan...so ciri fizikal dah sedikit berbeza dan temperament f2 akan bbeza daripada f1. Begitu le sterusnya
  • Aisya Ridha : Saya blajar f1 f2 dulu sbb saya ingat nak beli kucing savannah hihihii
  • Syahrizal Ahmadi Bin Gapor Sorry, lambat respon. Baru selesai karang cerpen ni.
    Begini kisahnya. Apabila kita mula mendapatkan sepasang arnab dari baka yg sama,kita sudah boleh memulakan program breeding ke arah arnab pedigree. Bila kita kawinkan pasangan tersebut, anaknya akan
    ada 1 gen. Seterusnya anak itu dikahwinkan dgn pasangan yg ada 1 gen juga, maka lahirla anak generasi 2 gen. Anak yg 2 gen ini jika dikahwinkan dgn anak yg ada 2 gen juga, akan menghasilkan anak 3 gen. Anak yg ada 3 gen ini sudah layak digelar berpedigree. Kenapa 3 gen sudah mencukupi? Kerana telah terbukti, anak yg lahir selepas 3 generasi pembiakan baka yg sama akan memiliki ciri2 ketulenan baka tersebut, walaupun mungkin pada generasi sebelumnya ada kacukan dgn baka lain. Contohnya, jika kita memulakan program dgn sepasang mix ND yg memenuhi spesifikasi ND tulen, selepas pembiakan terpilih selama 3 generasi, akan terhasil anak ND tulen. Tapi dgn syarat kita perlu pilih dgn teliti anak2 yg lahir tu, kalau ikut spec ND, bolehla masukkan dalam breeding program. Kalau ada yg tersasar jauh dari spec ND, maka kita perlu keluarkan terus dari program. Di sinilah faktor disiplin & kejujuran memainkan peranan penting. Kelebihan pedigree ni, selain dapat membuktikan ketulenan secara bertulis, dapat juga menunjukkan warna2 generasi terdahulu. Sebagai seorang breeder, warna yg ada pada background ni penting untuk merancang warna anak yg bakal lahir supaya sentiasa memenuhi standard warna yg ditetapkan untuk masuk show. Jika kita main hentam je kawinkan apa2 color, kebarangkalian lebih tinggi untuk terhasilnya anak2 dgn color yg tidak diiktiraf untuk masuk pertandingan terutamanya show ARBA. Lebih merugikan jika warna yg dihasilkan tidak boleh digunakan langsung dalam breeding program, lalu terpaksa dijual sebagai pet. Sekian dahulu buat waktu ini. Sudi-sudikan...

  • Syahrizal Ahmadi Bin Gapor Cara paling cepat untuk hasilkan anak yg berpedigree adalah dgn mendapatkan kedua2 parents berpedigree. Kalau budget kurang, dapatkan buck pedigree & doe non-pedigree. Bila dapat anak 1 gen, line-breed dgn bapanya, dapat anak 2 gen. Anak 2 gen ni, line-breed semula dgn bapa a.k.a. datuknya untuk hasilkan 3 gen. Yg penting buck tu kena hensem.

  • Ruzlan Muda : Alhamdulilah dan terima kasih kpd semua member BJ yg sudi berkongsi ilmu n pengalaman. Rasanya pemahaman ttg pedigree ni dah 90% cover. Lepas ni kena belajar buat degree ..opss pedigree

  • Jamaldanny rabbitryPENDAPAT SAYA PULA.......Ada beberapa Fasa.......LOL...fasa pertama: seperti cikgu ckp tadi..dari tiada pedigree ke pedigree...sehingga 3 generasi dikira baka asli....dlm fasa ini, generasi pertama,kedua dan ketiga jelas kelihatan ada perbezaan kualiti.....logiknya kualiti meningkat...Fasa kedua: Bilamana kita dah dapat purebred setelah cukup 3/4 generasi, maka kelihatan tiada banyak beza antara gen4,gen5 dan seterusnya di dalam rabbitry kita...kerna sudah pure.tp adakah bentuknya ,ciri2nya itu yg kita mahu??.akakakkaa.....hanya setelah empunya diri tetiba terpikir nak improve line dia...maklumlah bila tengok arnab rabbitry lain, kelihatan berbeda maybe kepala besar,telinga pendek atau badan pendek...so masa tu outcross diperlukan...maka berlaku lagi sekali proses penelitian gen...gen1 dari proses outcross tadi maybe tak capai...gen 2 maybe dapat atau gen 3......Arnab purebred 3 gen maybe kelihatan tak sama dari satu rabbitry ke satu rabbitry....contoh mini rex saya maybe tak sama dgn mini rex abg DD atau Fiz iz jika diteliti....secara kasar maybe sama...macam org jugak lah.....LOL...so Azura i think arnab tak dpt nak bezakan antara 3 gen dan satu gen hanya dgn melihat rupa....kerana dalam baka tulen sekalipon ada berbeda rupa....so salinan surat pedigree sajalah bukti yg bertulis yg sah diperlakukan berbanding bukti lisan..akakakakakka.

  • Ujang Bunny's : Menarik2 dah paham sikit2....

**perbincangan ini berlangsung di grup bunny journal..berbintang bintang dah mata ni.. :)
tq kawan2 semua...

Monday, 29 October 2012

jersey wooly x netherland dwaft

( klik sini utk cerita mereka )





baby nd bersama baby mix angora..jauh beza kan saiz dia..

ketika bersama ibu arnab nd yg tak tahu menjaga baby..
1.pallet   2.timothy hay  
3.oat  4.timothy hay

ini masa dengan baby arnab teddy bear..
baru lah ngam saiz...2 ekor yg ada tanda merah tu,baby nd..
yang sekor tu dah kuruskan...kesiannn..
tarraaaa..dah besar...
yang ada tanda merah tu anak2 nd
comelkann???
yang ni betina

yang ni lagiiii comel...ikut bapak dia...
hok ni jantann..:)

Thursday, 25 October 2012

contoh sangkar gunea pig menggunakan auto nipple drinker




kini kesemua gp zura menggunakan auto nipple sepenuhnya..
memudahkan,menjimatkan masa,dan menjamin bekalan
air bersih.. 

puas dah zura ajar dorang beratur..
tetap gak nak berebut..hurmmm :)

macam tu lahhh..ikut giliran...kui3

tangki air pilihan anda..nak besar boleh,
nak kecil pun boleh..

saluran paip air mereka,zura letak sebelah
belakang..

toing toing..

haiiiii!!!! :)

yang ni tgh minum..tp pic tak berapa
terang kannn..
guna kamera pasar longgok jerrr...



Wednesday, 24 October 2012

RABBIT KU MY ARNAB BERANAK MENGEJUT

yang sebenar benarnya..kisah kali ini bukan kisah arnab zura,
tapi arnab seorang kawan yg di tugaskan zura menjaganya.
zura tak tahu arnab ni dah kawin ke tidak,bunting ke tak..
tengok2 dah ada 3 ekor baby..kelam kabut di buatnya..
cepat2 ambil bakul dan isi hay.bila zura nak
 ambil baby utk bubuh dalam bakul,badan baby sejuk sangat...
arghhhh...zura panic..maklumlah..arnab orang nih..risau ehhh..
ibu arnab tu tak cabut bulu pulak tu..
huhh kompom masalah ni..tambah 2 panic..kih3..
camne nak bg suhu badan baby panas dalam masa singkat??
kting kting kting....
zura kena bertindak pantas.
campurkan baby ni dgn baby arnab lain.
kebetulan ada arnab zura yg baru 4 hari beranak...
dalam lebih kurang setengah jam,
suhu badan baby dah kembali normal..alhamdulillah..lega...
tetapi....belum selesai lagi...baby yg bermasalah ni dari baka 
netherland dwaft (saiz badan kecil),dan yang baby arnab zura ni,
baka mix angora..
walaupun beza baru 4 hari sahaja,saiz mereka jauh beza...
boleh ke dia bersaing hisap susu nanti??ermmm..
zura ambil kembali baby tu dan berikan pada ibunya..
kan suhu dah normal..bolehlah mak dia jaga sendiri kot..
kot yer...kih kih kih..
tak sampai setengah jam baby duduk di sangkar ibunya..
suhu baby kembali sejuk...pergghhhhh..
memang tak tido zura malam tu,risaukan baby2 nih..
zura alih lagi baby ke sangkar baby mix angora tadi..
agak melegakan..suhu baby normal kembali..
cuma khuatirkan penyusuan mereka shj..
petang besok,seekor dr baby tu mati..hurmmm
memang zura dah jangka..dia tak mampu bersaing dgn mix angora..
tiba tiba kan..kan kan...zura teringat sesuatu...
arnab baka teddy bear zura ada yang baru 3 hari beranak..
(saiz teddy bear besar sikit je dari netherland dwaft,
cuma bulu tebal yg menampakkan dia besar,padahal kecil je)
tepuk dahi!!!camne lah zura leh lupa teddy bear nih..
baby yg dah tinggal 2 ekor tu,zura campurkanlah
dgn anak2 teddy bear...terbukti..ia mmg menyelesaikan
masalah..saiz badan yg tak jauh beza...alhamdulillah..
ibu teddy bear itu juga boleh menyusukan baby tumpang..
dan baby2 itu membesar dgn sihat dan tersangat2lah comel...

ibu baby : baka ntherland dwaft,warna blue otter
bapa baby : jersey wooly,warna black otter
kedua nya memiliki pedigree 3 gen..
hak milik FAZLI...bukan zura punya tau...

nak tengok gambar mereka???

*pesan dari zura..
 bila berdepan dengan masalah,plizzz jgn panic..benda mudah pun jadi susah..kih3..zura selalu kelam kabut...