Followers

Wednesday, 11 May 2016

Pet shop kampung rantau panjang, klang

Kali ni zura hantar barang sambil jalan-jalan cuci mata.. HL AQUARIUM, ini satu-satunya kedai haiwan peliharaan yang terletak di pekan kampung rantau panjang, klang. Lokasinya dibelakang bangunan 7-eleven. Kebiasaan zura sampai sini pelanggan mereka memang tak putus-putus. Ada pelbagai barangan haiwan dan juga menjual haiwan peliharaan seperti burung, ayam, ikan, hedgehog,hamster,kucing dan lain-lain. Harganya boleh runding lagi dan yang paling penting, tauke kedai peramah sekali. Jom tengok gambar.

Tuesday, 17 November 2015

BEKAS MAKANAN ARNAB model baru FB1

autofeeder ini kelihatan lebih kecil , tetapi boleh memuatkan pallet lebih banyak berbanding model lama..ini kerana ianya lebih tinggi..sangat sesuai untuk sangkar bersaiz kecil.ianya memberi ruang lebih pada arnab..arnab selesa...tuan arnab lagi selesa.. ☻♥

auto feeder boleh muat lebih kurang 1.5kg pallet arnab.
amat memudahkan bagi anda yang sentiasa sibuk.
tahan dalam 3 ke 4 hari bergantung tahap 
pemakanan arnab anda.
diperbuat dari bahan TAHAN KARAT..
amat berguna sewaktu ketiadaan anda.
harga : rm18 (tidak termasuk kos pos)
berminat sila call : 0166778860 
barang boleh pos 

AUTOFEEDER
FA1 model lama (tiada stok sementara waktu)
FB1 model baru ( ready stock ) 

bekas makanan arnab
bekas makanan arnab model lama  FA1 (tiada stok)

bekas makanan arnab
bekas makanan arnab
model FB1 

bekas makanan arnab
bekas makanan arnab
model FB1 




Tuesday, 28 July 2015

apa itu alfalfa hay dan timothy hay?


soalan yang sering ditanya :

1- apa itu alfalfa hay dan timothy hay?
keduanya adalah makanan semulajadi untuk haiwan kesayangan seperti arnab, guinea pig dan chincilla. ianya adalah dari jenis tumbuh2an yang sudah dikeringkan. hay ini diimport oleh pembekal dari us..bukannya saya tanam di belakang rumah.
 (hehe ada yang datang rumah kata nak tengok ladang alfalfa, saya mana ada ladang, rumah pun kecik je - alfalfa dan timothy yang saya tanam tu sikit je, bertujuan untuk mencuba percambahan biji benih yang saya jual tu..maafkan saya andai mengelirukan kamu)

2-puan ada jual hay yang fresh?
soalan ini kadang2 saya terkedu gak nak menjawab hahaha
hay itu sendiri bermaksud jerami yang sudah dikeringkan.bagaimana pula saya nak menyediakan yang segar..namun saya akan cuba mengekalkan kualiti hay jualan saya, yang kurang habuk dan berbatang kecil.

3-bagaimana cara memberi makan dan berapa banyak nak diberi?
soalan ini saya suka hihi ♥♥
-berapa banyak nak diberi.

untuk timothy hay, ianya boleh diberi untuk semua peringkat umur arnab dari baby hinggalah sudah matang.
dan boleh diberi tanpa had, maksudnya nak bagi banyak pun boleh...ianya sesuai untuk diet harian arnab.

untuk alfalfa hay, sesuai untuk arnab di bawah usia 4 atau 6 bulan..pemberian 3 kali seminggu sudah mencukupi..untuk hari2 lain gantikanlah dengan timothy hay.
alfalfa hay juga diberikan untuk arnab yang bermasalah, seperti :
-baby kecil yang kematian ibu bagi menggantikan susu ibu (anak arnab yang sudah pandai makan sendiri) kalau yang ini saya berikan alfalfa tanpa had sehingga usia 2 bulan.selepas itu perlahan-lahan saya akan ajar dia makan timothy hay.
-ibu arnab yang kekurangan susu, alfalfa hay boleh merangsang memperbanyakkan susu ibu arnab.
-arnab yang hilang selera makan, bau alfalfa akan membuatkan arnab tertarik untuk makan..

cara memberi makan :
1-guna rak hay atau bebola hay (beli di petshop)
2- letak dalam bakul berlubang kecil.
3-boleh juga dipotong pendek dan letak dalam bekas makan.
4-diikat menggunakan cable tie, getah atau dawai.

( SILA KLIK SINI UTK ALBUM JUALAN )


kiriman alfalfa hay dan timothy hay ke sabah dan sarawak

alfalfa dan timothy hay jualan saya, kini sudah beberapa kali dikirim ke sabah dan sarawak.ianya mengambil masa seminggu ke 2 minggu untuk sampai.selagi belum sampai, selagi tulah merisaukan saya, jadi tertanya dah sampai ke tak?..



kiriman alfalfa hay dan timothy hay ke sabah dan sarawak
kiriman timothy hay ke sabah
terima kasih Ching ♥♥

kiriman alfalfa hay dan timothy hay ke sabah dan sarawak
kiriman alfalfa hay ke sarawak

kiriman alfalfa hay dan timothy hay ke sabah dan sarawak
gambar arnab milik saudari jasmine dari sarawak,
memaklumkan yang arnabnya suka makan alfalfa ini.
terima kasih jasmine ♥♥

soalan yang kerap ditanya :
1- apa itu alfalfa hay dan timothy hay?
2- puan ada jual hay yang fresh?
3- bagaimana cara memberi makan dan berapa banyak nak diberi?
( klik sini untuk jawapan )

( SILA KLIK SINI UNTUK ALBUM JUALAN )

Monday, 27 July 2015

sesi photoshoot arnab oleh utusan malaysia


saya nak kongsi cerita hari ini..tapi macam malu-malu pulak.. tapi nak share gak hahaha ngade betul.
hari ni saya jumpa sis maria, reporter dari Utusan Malaysia untuk artikel berkaitan hobi arnab.alhamdulillah dah selamat selesai..mula-mula photograper datang dulu.sis maria dah maklumkan yang dia akn datang kemudian.bermulalah sesi menshoot arnab. mujurlah arnab-arnab memberi kerjasama yg baik.sopan-sopan gitu bergambar..hihi hampir sejam jugalah fotografi tapi puaslh tgk arnab2 tu berposing..nanti kawan2 tengoklah gambar arnabnya ye..sis maria kata paper jumaat ni  31 july.. nantikan tau cerita bersama arnab saya.. ♥♥


dia ambil gambar arnab saya,
saya ambil gambar dia hahaha
tapi memang bestlah tgk photoshoot arnab ☻♥♥


terima kasih sis maria dan photographer, terima kasih juga atas sokongan kalian semua.. ♥ bye.

(sila klik utk baca utusan online)

Wednesday, 24 June 2015

sangkar guinea pig Siddiq Tan

assalamualaikum semua dan salam sejahtera. salam sayang dan selamat menyambut Ramadhan al mubarak.
kali ni saya hantar sangkar untuk penternak guinea pig Siddiq Tan. ini adalah tempahan sangkar kedua dari ST. lokasinya dekat saja dengan rumah saya, jalan kapar, klang.
yang baju oren tu ST, amacam handsome tak?
rak alluminium 3 layer berserta sangkar 6 bilik sudah selamat dipasang di Hana Heaven Caviary. terima kasih su dan st ♥♥♥
tak yah tanya cantik ke tak..sebab saya
tahu memang cantik
( hihi  maaf ye sy memang kuat perasan )
 bawah ni contoh gambar yang saya suka, hehe guinea pig dah bermaharaja dalam sangkar baru. comel weyy.. geram tau, rasa macam nak culik bawa balik je.. nasib baik ST ada.. hahaha cuba tengok makanan dia. mewah betul. alfalfa hay , timothy hay , napier , salad , pallet , penuh cage..
ini sebahagian dari tikus belanda ST..comfirm comel jugak ☻

awak - awak kalau nak cari ST boleh cari di group fb Marmute Cute.. dia aktif di sana..tanya soalan
apa sahaja berkaitan guinea pig di group tu.. comfirm ST atau Sahril banting akan muncul menjawab..
kalau dorang tak jawab, sebut je nama saya 11 kali, nanti saya rotan dorang 22 kali hahaha
no fon ST?? nanti saya minta izin dia dulu ye ...

lagi berkaitan sangkar ( sila klik sini )

Monday, 6 April 2015

tempahan sangkar arnab 2 tingkat

 sebagai peniaga kecil-kecilan perkara yang paling menggembirakan adalah bila pelanggan memaklumkan barangan jualan kita memudahkan mereka dan mereka berpuashati..alhamdulillah syukur..
kiriman kali ini dari saudara Faris dari Sri Damansara.
rak sangkar alluminium tahan karat 2 tingkat beserta sangkar 6 bilik dilengkapi dengan sistem nipple drinker dan bekas makan alluminium kini sudah dimiliki Faris.terima kasih ya , semoga arnab-arnab akan lebih bergumbira dan membesar bagai juara hihihi
saudara faris membela arnab di dalam rumah sebagai memenuhi hobi masa lapang. buat masa ini hanya fokus pada baka asli Mini Rex yg bertempat di Sri Damansara.kalau ada sesiapa yang berminat nak dapatkan baka asli mini rex yang bulunya selembut baldu bolehlah contact faris ya.ini no fon Faris 019-3654940



jeng jeng jeng...cantik tak??
harga rak alluminium 2 tingkat serta sangkar 6 bilik  rm410 + roda rm25
nipple drinker dan bekas makan lain harga.

melampau bulatnya arnab faris ni..hihi
comfirm cukup makan minum ni..

baka mini rex ni bulunya pendek sahaja,
dalam gambar tak berapa jelas,
tapi kalau tengok depan memang superb lah!
bulu selembut baldu..menawan kalbu  ☻
lagi berkaitan sangkar  ( SILA KLIK SINI )
terima kasih Faris dan terima kasih atas sokongan anda semua... bye

Tuesday, 24 February 2015

cara memotong kuku arnab


1- mesti memiliki pemotong kuku untuk pets.☻

2- pastikan pemotong kuku itu tajam, kalau dah tumpul sila dapatkan yang baru ya ☻ hehe

3- cari lokasi atau tempat duduk yang selesa, sebaiknya ada kipas, kalau dah aircond tak perlu kipaslah.

4- peganglah arnab dengan penuh yakin, kalau anda takut, arnab itu lagi takut..

5- silalah potong kuku arnab itu..elakkan dari suasana yang boleh mengganggu arnab..contohnya elakkan dari kawasan ramai kanak²..takut sedang asyik memotong kuku, kena sergah pula dengan kanak²..kikiki

6- sila lihat video di bawah... sekian terima kasih




( SILA KLIK SINI UTK ALBUM JUALAN )

Friday, 9 January 2015

sahril banting feeling -sahril yang hero - hahaha

mulanya sahril banting oder ubat  bexton itin vet , untuk merawat kurap / kutu pada guinea pig.. masa beri maklumat untuk pengeposan barang, dalam bergurau sahril bagi nama  - sahril yang hero - jadi zura pun tulis jelah nama tu... mujurlah barang sampai , risau gak kih3 hero lah sangattttttt!! hahaha

maklum balas dari sahril banting..terima kasih sahril yang hero! hehehe



sahril banting ini adalah penternak marmut / tikus belanda / guinea pig terpaling popular di malaysia pada abad ini..perghhhh
ladang beliau terletak di kampung sungai buaya, banting, selangor..beliau mempunyai sebanyak bla bla ekor guinea pig (saya pun tak tahu berapa banyak,yang pasti memang banyaklah ) awak² kalau nak beli gp boleh cari sahril ya.. ☻ 017-6747276
guinea pig milik sahril..comel tak? wik wik wik





( SILA KLIK SINI UTK ALBUM JUALAN )

Friday, 2 January 2015

biji benih alfalfa


harga sepeket :
 1- pek 30 gram -rm20 termasuk pos laju semenanjung malaysia
2-pek 200 gram -rm70 termasuk pos laju semenanjung malaysia.

biji benih alfalfa
biji benih alfalfa
zura tanam alfalfa (sila klik sini)




( SILA KLIK SINI UTK ALBUM JUALAN )

Thursday, 4 December 2014

arnab dalam kenangan

    KENANGAN YANG LAMA MENJELMA..INGATANKU PADAMU MENYALA NYALA...
hari ni terjumpa pula gambar arnab ni..kenangan sungguh..walau badan kecil dia tetap aktif dan sering rebut makanan di mulut adik beradiknya ..padahal dalam mangkuk banyak je lagi..saya gagal utk membesarkan dia..lumrah kita membela benda hidup..sampai masa akan mati..sob sob sob

si kecil berjaya merebut alfalfa dari si bulat..

berbeza kan saiz badan mereka berdua..
kiut sungguh arnab yang  kecil tu..


      ini video mereka sedang menyusu..si kecil hilang dari pandangan,sebab berada di bawah ibu..


buat masa sekarang, saya tiada arnab untuk dijual ya, yang ada sekarang semua untuk saya bela sendiri sahaja..adalah dalam 20 ke 30 ekor...hihihi..stok untuk saya simpan dan main² sendiri sahaja..
bagi rakan² yang berhajat nak memiliki dan membeli arnab, boleh cuba lihat di page facebook saya..ada pautan di sebelah kanan blog ini.. GENG ARNAB LIPUTAN KLANG <<--- atau klik sini sahaja ya..
lihat pada nama yang "like" atau komen di sana..mana² yang menggunakan nama berunsurkan rabbit atau agro...tanyalah pada mereka,biasanya mereka ada arnab untuk dijual..
seperti nama :
  Rawang Rabbitry (rawang) , My AgroTech (cheras) , Jaibon Rebbit Type R (rawang) , Adam Adamz Rabbitz (telok Gadong,klang) dan lain² lagi...



Tuesday, 25 November 2014

tapak niaga murah ?? untuk disewa.. MINI STADIUM KUALA KUBU BHARU,SELANGOR..

menarik tertarik kebabomm..murah² rm200 sahaja untuk 3 hari...minat niaga??join je..tayang saja produk..lainkali belum tentu boleh dapat booth murah macam ni..pelbagai aktiviti yang akan diadakan di sana..yang sebenarnya zura sendiri yang tertarik , sebab tu lah zura share kan di sini..geng jangan tunggu lama²...nanti disambar boya...ehhhh :p
yang paling best , idola terhangat dipasaran pun datang ke event ni.. ustaz azhar idrus!!!..kalah artis bro...
astagfirullahalazimmm lupa diri kejap saya...hehehe
okey kalau minat nak niaga..call je no kat pic di bawah ni ye....






- See more at: http://utama.myblogfest.com/2014/11/pertandingan-tulis-write-up-rm10-milik.html#sthash.62JEGmtH.dpuf

Thursday, 6 November 2014

#arnab #rabbit Dezerin

 arnab kali ini milik saudari Dezerin dari gombak..ini pertama kali dezerin menerima kelahiran baby arnab..tahniah!!pasangan arnab yang diberi nama Ariana dan Bobby..kelahiran pada 7hb oktober 2014.
sebanyak 8 ekor anak-anak arnab..teringat zura masa mula-mula dulu dapat 2 ekor sahaja baby..
paling best baby arnab dezerin ini warna warni..macam-macam warna ada..zura tengok pun ceria je..hehe
alhamdulillah 7 ekor berjaya membesar.seekor mati.takda rezeki nak buat camna kan..
baby arnab masa baru lahir,togel je hehe
banyakkan...macam longgok je
tapi masa nilah best,hari-hari nak tenung tengok dia
membesar..sanggup duduk berejam depan sangkar..

itu ariana masa hampir melahirkan..
banyak bulu yang dicabut..
yang seekor itu gambar baby yang mati..waktu umur 3 minggu
baby arnab yang lain tu tengah syok makan alfalfa
yang tengah jilat kaki tu bobby..
anak-anak arnab ini genap sebulan lah besok..
comel kan..comfirm bulu lebat ikut ibu dia..
yang atas tu gambar sebelum beranak...
yang bawah,dah jadi sebuah keluarga hehe
syok!!!


Friday, 10 October 2014

TEMPAHAN SANGKAR HAIWAN KESAYANGAN: tempahan sangkar arnab dan guinea pig

TEMPAHAN SANGKAR HAIWAN KESAYANGAN: tempahan sangkar arnab dan guinea pig: <<---klik sini untuk gambar... rak serta sangkar 3 pintu..tempahan puan dezerin dari gombak.. comelkan arnab ni??kontot je..hihi lorhhh nape gigit kaki..ni ..

Wednesday, 8 October 2014

arnab mini rex beranak

hai...hihi assalamualaikum dan salam sejahtera...rindu banget dengan blog , berkurun lamanya saya sibuk dengan anak² ..ya allah..alhamdulillah.. dapat juga hari ni curi masa sikit..
terima kasih tak terhingga sudi singgah blog zura ye  ♥☻♥☻♥☻
sebelum ramadhan tempoh hari saya dah kurangkan bilangan arnab²..dan berbulan jugalah arnab tidak dibiakkan.. kini tinggal sikit je..dannnn hari ni zura tergerak hati nak mencoret disebabkannnnn hehehe
arnab saya beranak!!!!!!! ini adalah kelahiran pertama setelah bercuti panjang...seronoknya...rasa macam masa mula² dulu dapat baby arnab..hehehe
nak tengok gambar arnab tak??hihi comfirm comel! sebab ini antara arnab kesayangan saya..kalo tak sayang,saya dah jual tempoh hari ☻☻dan ini adalah kelahiran pertama dari arnab ini..baby rabbit saya comel² tau... ☻☻
mereka lahir pada 2 okt tempoh hari sebanyak 5 ekor..tapi hari ni seekor mati.disebabkan pintu sangkar terbuka dan sekor tu dah jatuh ke tanah malam tadi..takda rezeki..yang 4 ni jaga betul²...
walaupun ini kelahiran kali pertama,ibu arnab ini pandai menyusukan baby..hebatt..memudahkan kerja zura..
waktu bunting zura bagi ibu arnab makan pallet cargill dan alfalfa hay..♥♥♥♥♥
NOT FOR SALE hokkey...hihi kbai




comel kan baby rabbit zura??hahaha
baka mini rex
baby yang sekor tu kurus sikit..
masih dipantau..

mak baby arnab ni pun comel kannn??hihi
sayang tau..mmuahhhh


Thursday, 12 June 2014

baju marmut cute

kali ni nak share, baju baru pula...zura beli baju MARMUT CUTE ☺☺
Marmut cute adalah nama sebuah group di facebook yang menghimpunkan penternak dan pencinta tikus belanda berkongsi pengalaman dan permasalahan berkaitan tikus belanda atau lebih dikenali guinea pig ♥♥
murah je zura beli, sehelai cuma rm15 sahaja untuk size dewasa, untuk kanak² lebih murah rasanya..
zura beli baju ni dari sahril banting..tqvm boss


inilah bajunya ♥ Marmut cute ♥
ada pelbagai warna tau.
cantik!!
terima kasih sahril & nisa ☺
bergaya dgn baju MC!! ekekeke
ILHAM-ank kpd sahril banting,dah tentulah dr banting :)
NABILA & FIEZA-dari kulim
IKA- yg ini ank saya ehehehe
EJAY- dari JB
ZENT & POJI -zent dr sabah tp tinggal di klang,
poji dr klang tp bekerja di kulai,johor.
MIZI - mizi ckp dia malu nk tunjuk muka,so tunjuk gp lah ehehe


sekian,terima kasih... :)











Wednesday, 30 April 2014

sangkar #arnab dah bertukar

yeayyyyy!! sangkar arnab dah bertukar yang baru...hehehe tapikan, yang sebenarnya zura lebih sukakan yang lama..sebab dia warna PINK..kih3  tapi nak buat macam mana kan..sangkar tu dari besi,mudah karat dan dah patah...kalau lah sangkar yang baru ini boleh bertukar kepada pink atau purple kan best...
tak apa lah... janji sangkar tak karat dan patah dah..

tarraaaa sangkar  arnab baru hehe yang kat bawah tu,
zura letak arnab...yang kat atas zura letak guinea pig..

ada dua..belum siap kemas lagi..
nampak sangat tak sabar...kih3
yang lagi satu tu nak alih ke belakang..
tak nak penuh sangat depan rumah..

sob sob sob... ini sangkar pinky zura..
yang paling zura suka..
kena terima hakikat, ia terpaksa dilupuskan..
huwaaaaaa

ada dua warna.. satu pink dan 1 lagi purple..
yang purple ni zura tak berapa suka..hahaha
yang ni pun kena lupus gak..
berat deh mengangkatnya...

Tuesday, 29 April 2014

#rabbit - di mana ada kemahuan di situ ada jalannya - usaha tangga kejayaan

  saya sangat menghargai dan berterima kasih atas kunjungan rakan² baru atau lama ke rumah mahupun ke blog..kerana kunjungan kamulah yang membuat saya terus kekal di sini..baru² ini ada kunjungan rakan arnab baru ke rumah,beliau dari kajang..bermula dari kunjungan di blog ini,kemudian dalam talian dan seterusnya hadir di depan zura..zura seronok bila,dia kata ingin memulakan penternakan arnab.
bila dapat kawan baru sama hobi mahu tak seronok.. sembang berejam,tak ingat...hehehehe
beliau sudah sedia maklum tentang baka² arnab yang pure mahupun mix..ini menandakan beliau memang rajin research..paling zura terkejut bila beliau mengeluarkan sesuatu dari kereta.. jeng jeng jeng...ini adalah pertama kali zura melihatnya...sebuah buku...kih3.. ehhhh silap,berbuah buah buku...yang beliau sendiri printscreen dari ke semua blog² arnab yang ada.huhhh rajin sungguh dan bersemangat... cayalahhhh.. katanya untuk kegunaan beliau sendiri..bila duduk² tengok tv tu boleh belek².baca sambil kongsi dengan anak².

paling tebal copy dari blog tn hj ismail, taman arnab bukit badong.hehehe
kau hado??? kalau zura memang takda...
berusahalah selagi mampu...

terima kasih atas sokongan...MAJULAH ARNAB.. hihihi peace no war..bye..assalamualaikum wbt

Tuesday, 28 January 2014

ekor arnab tercabut

  hai assalamualaikum wbt..selamat petang...lama dah saya tak conteng² kat sini ya..
zura melupakan diri sekejap..hihihi terima kasih ya,buat rakan² yang sudi singgah..
kali ini zura nak cerita tentang seekor arnab ni yang tak ada nama tau..pening dah,tak larat nak bagi nama..nanti sendiri lupa..hahaha..
  sedang zura ronda² di sangkar arnab,ternampak lak ada bulu dalam sangkar tu..ingatkan arnab nak beranak..tapi tengok sejemput je bulu nya..bila dah ambil..O.o ini ekor arnab..haish..zura tengok arnab tu..ade je ekor dia..ermmm dari mana pula datang ekor ni..
   jadi zura bandingkanlah warna ekor arnab tu,dengan siapa yang boleh match..taraaa...jiran sebelah sangkar dia...huhhh risau rasanya..cek ekor dia..memang takde ekor..hihi..cian dia..mesti kawan sebelah yang tarik ni..setiap hari zura perhatikan dia..takut² dia bermasalah nanti..tapi sekarang dah lebih seminggu rasanya..okey je dia..sihat dan aktif..maybe okeylah tu kan..makan pun macam biasa saja...
pssst..hati² ya..jangan jadi mcm arnab zura...
kesian dia hilang ekor..mesti sakit masa putus tu..


inilah ekor arnab yang zura jumpa tu

ekor tu kepunyaan arnab ini..kesian dia..

comel kan dia..berjambul..hihi

setakat ini arnab ini aktif saja..
mudah²an tak ada pape lah ye..